Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 06.05 – вихідний
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Атопічна шкіра: фактори розвитку та правильний догляд

22 квітня 2024 р.
43

Шкіра, схильна до атопії, дуже чутлива та гостро реагує на зміну погодних умов, особливості способу життя та харчування, неправильні доглядові процедури. Тому вона вимагає дбайливого ставлення та особливого догляду. Докладніше про це читайте далі.

Симптоми атопічної шкіри

Атопічний дерматит (АД) – поширене дерматологічне захворювання, при якому шкіра характеризується сильною сухістю, лущенням, подразненням, чутливістю та реактивністю. На нього страждають переважно немовлята та діти (10-20%), але зустрічається й у дорослих (2-5%). Цей хронічний рецидивуючий стан може проявлятися на шкірі обличчя та голови, на шиї та декольте, на згинах ліктів та колін, на руках та ступнях. У дітей симптоми зазвичай яскравіше виражені та небезпечні загостреннями.

Причини та фактори, що сприяють АД

Точну причину розвитку атопічного дерматиту виявити досі не вдалося, проте відомо, що в атопічній шкірі неправильно працює бар'єрна функція. Нестача білків, які відповідають за зв'язок між клітинами, а також зміна складу ліпідів в епідермісі спричиняють втрату вологи та порушення гідроліпідної мантії. Шкірний покрив стає сухим і вразливим до потенційних алергенів та інфекцій.

Доведено, що схильність до атопії підвищують:

  1. Спадковість – якщо один або обидва з батьків хворіють на бронхіальну астму, сінну лихоманку та АД, існує ризик передачі атопічності дитині.
  2. Місце проживання – холодний клімат та забрудненість довкілля.
  3. Стать – жінки більше схильні до розвитку АД.
  4. Вік матері – ризик виникнення захворювання більше у дітей, народжених у пізньому віці.

Додаткові фактори, що посилюють АД:

  • харчові алергени;
  • перепади температури, спека або дуже сухе повітря;
  • пил (пиловий кліщ), пилок;
  • алергенні засоби побутової хімії;
  • алкоголь, тютюн, забруднення довкілля;
  • одяг з абразивної чи ненатуральної тканини;
  • домашні тварини;
  • стресові ситуації, безсоння;
  • деякі метали та хімічні речовини.

Лікування атопічного дерматиту

Лікування АД не існує, але є способи полегшення стану, що дозволяють легше переносити загострення хвороби та навіть продовжувати періоди ремісії. З віком у більшості людей симптоми слабшають, проте сухість епідермісу зберігається.

При легкому перебігу захворювання достатньо правильного догляду за допомогою засобів, які регулярно живитимуть та зволожуватимуть, зменшуватимуть свербіж та подразнення на шкірному покриві.

При загостренні атопічного дерматиту потрібна консультація дерматолога. У цей період догляд за запаленими ділянками шкіри стає інтенсивнішим: на додаток до зволожуючих засобів лікар призначає спеціальні креми (з гідрокортизоном або ін. компонентами), які швидко полегшують запалення і знімають свербіж.

Профілактика загострення атопії

Хоча фактори-провокатори АД сильно відрізняються, є загальні рекомендації, які допомагають уникнути ускладнень хвороби:

  1. Намагайтеся постійно підтримувати низьку температуру та вологість у приміщенні. Відпочивати краще у країнах з помірним та прохолодним кліматом.
  2. Одяг має бути м'яким, з дрібними швами, з натуральних тканин (наприклад, бавовняний). Новий одяг перед одяганням краще попередньо випрати.
  3. Замініть ванну на душ протягом 5-10 хвилин із температурою води не вище 32-36 °С. Під час миття використовуйте спеціальні гелі/креми для очищення атопічної шкіри, "мила без мила", олії для душу, які мають фізіологічний pH і не порушують ліпідний шар. Краще не користуватися масажною щіткою та жорсткою губкою.
  4. Вибирайте постільні речі та білизну для сну з м'якої бавовняної або віскозної тканини.
  5. Проводьте заходи з метою зниження стресу (психотерапія, йога, прогулянки на природі, музикотерапія, медитація).

Аптечна косметика для атопічної шкіри

Для догляду за шкірою, схильною до атопії, найкраще підійде дерматокосметика – лікувальні засоби, які пройшли дерматологічний контроль, безпечно очищають, заспокоюють та живлять, прибирають сухість і подразнення, відновлюють втрату вологи та активують захисні функції епідермісу.

У дерматокосметичних торгових марок, як правило, представлені окремі лінії з продуктами, які забезпечують дбайливий догляд за сухою, дуже сухою, подразненою, чутливою шкірою з тенденцією до АД. Вони підходять для застосування як дорослим, так і малюкам.

Аптечні засоби для шкіри з атопічним дерматитом:

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Основні правила догляду за сухою шкірою

Купероз і розацеа: особливості догляду за шкірою, схильною до почервоніння