Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Купероз і розацеа: особливості догляду за шкірою, схильною до почервоніння

15 листопада 2021 р.
11875

З настанням осінньо-зимового періоду особливо актуальним стає питання почервоніння на шкірі. Холод звужує судини і згубно впливає на і без того чутливу шкіру обличчя. Шкіра з куперозом і розацеа потребує спеціального догляду восени та взимку. Розберімось, як саме їй допомогти впоратися зі стресом та виглядати здоровою.

Розацеа та купероз: у чому відмінності

Купероз характеризується ураженням малих кровоносних судин на обличчі. Судини розширюються, надають шкірі червоного відтінку, а якщо придивитися, вони мають вигляд промінчиків, сіточки або зірочок з дрібних червоних або блакитних капілярів. Найбільше схильні до такого стану люди зі світлою, тонкою, чутливою шкірою. Купероз може проявлятися як самостійна зміна шкіри або бути одним із симптомів розацеа на ранній стадії захворювання.

Розацеа («рожеві вугрі») – хронічне судинне захворювання, яке характеризується почервонінням шкіри обличчя, судинними зірочками, гнійничками, іноді ущільненнями, печінням та свербінням шкіри обличчя. Розацеа має хвилеподібний перебіг і проявляється переважно у жінок зі світлою шкірою у віці 30-50 років.

Купероз і розацеа локалізуються переважно на обличчі, шиї та області декольте.

Причини виникнення куперозу та розацеа

Виділяють основні причини, які можуть призвести до появи куперозу та розацеа:

  • Спадкові фактори – наявність у одного із членів сім'ї подібного стану шкіри.
  • Клімат – різкі перепади температур, вітряна та морозна погода.
  • Спосіб життя – куріння, прийом алкоголю негативно впливають на еластичність судин.
  • Харчування – надто гостра чи гаряча їжа сприяють розширенню судин.
  • УФ-випромінювання – тривале перебування на сонці та опіки негативно позначаються на стані судин.
  • Гормональні зміни – вагітність, менопауза, прийом гормональних контрацептивів.

Лікування розацеа та куперозу

План лікування багато в чому залежить від тяжкості симптомів, але в цілому включає такі етапи:

  1. Пошук тригерів, які викликають появу/загострення захворювання, та їх усунення. При легкому ступені ураження судин це може значно поліпшити стан шкірного покриву.
  2. Правильний догляд за шкірою, який підбирає фахівець після огляду.
  3. Медикаментозне лікування – лікар-дерматолог може призначити антибіотики, вітамінні комплекси, гормональні препарати для зняття загострення хвороби.
  4. Немедикаментозні процедури – мезотерапія, мікроін'єкції, фототерапія, лазеротерапія зменшують або зовсім видаляють почервоніння на шкірі, зміцнюють стінки капілярів. Також апаратні методики благотворно впливають на загальний стан шкіри: покращують її еластичність, зменшують кількість зморшок, усувають пігментні плями.

Правила догляду за шкірою з куперозом, розацеа:

1. Головне правило догляду за шкірою з розацеа та куперозом – використання крему та сироватки для обличчя, які зміцнюють стінки судин. У багатьох торгових марках, особливо в дерматокосметиці, є окремі лінії, які допомагають розв'язувати питання почервоніння шкіри. Такі засоби містять бісаболол, пантенол, алантоїн, нейросенсин, ніацинамід, гіалуронову кислоту, екстракти арніки, кінського каштану, бруньок бука та алое. Цілюще впливають на мікроциркуляцію, тонус та еластичність судин вітаміни K, C та PP.

2. Очищення шкіри має бути щадним. Краще вибрати засоби з піноутворювачем або без піни (наприклад, міцелярна вода), на безмильній основі або з вмістом мила до 10%, з близьким до шкіри рівнем pH. Вмивайтеся теплою водою, а після вмивання промокайте обличчя м'якими серветками, оскільки гаряча вода та тертя рушником можуть спровокувати розширення судин шкіри. З цієї причини небажано відвідувати лазні і сауни, розпарювати шкіру чи протирати її льодом.

3. Тоніки, лосьйони та пілінги. Шкіру, схильну до розацеа і куперозу, не можна пересушувати, тому небажано використовувати у догляді спиртовмісні тоніки та лосьйони. Виключіть косметику з ефірними оліями гвоздики, розмарину, евкаліпту – вони діють як подразники. Скраб краще замінити на пілінг-скатку з ензимами та м'якими кислотами, роблячи його раз на 10-14 днів. Замість глиняних масок використовуйте кремові маски.

4. Мейкап. Виражена судинна сітка добре маскується консилером зелених відтінків. Якщо тип шкіри – сухий, використовуйте тональну основу зеленого відтінку, потім наносьте розсипчасту пудру. А якщо не хочеться використовувати декілька засобів, можна спростити ритуал за допомогою CC-крему.

5. Негативний вплив сонця та холоду особливо помітний на шкірі з розацеа та куперозом. Тому вона потребує регулярного використання засобів із фактором захисту від UV-випромінювання: кремів із SPF 15-30 у доглядовій косметиці та SPF 40-50 у повноцінних сонцезахисних засобах. Для захисту шкірного покриву від морозу та вітру взимку використовуйте крем-кріопротектор, який наносять за півгодини до виходу на холод.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Купероз? Розацеа? Советы по уходу за кожей, склонной к покраснениям

Основні правила догляду за шкірою обличчя восени

Топ-5 витамин, которые позаботятся о вашем здоровье осенью