Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Основні правила догляду за сухою шкірою

7 грудня 2021 р.
2223

У минулих матеріалах ми вже писали про особливості догляду за жирною та комбінованою шкірою, за проблемною шкірою з акне, за чутливою шкірою з куперозом та розацеа. У цій статті пропонуємо розглянути найактуальніше питання в зимовий час – як доглядати суху шкіру, найбільш чутливу до холоду.

Як визначити сухий тип шкіри

Суху шкіру визначають за такими ознаками:

  1. Зовнішній вигляд: матова, з тьмяним відтінком, тонка, не схильна до висипань, немає жирного блиску, пори не помітні, може бути шорсткою, часто лущиться.
  2. Відчуття: часте відчуття стягнутості, сухості, іноді свербіння, підвищена чутливість до несприятливих зовнішніх факторів.
  3. Вікові зміни: схильність до ранньої появи дрібних зморшок, ліній зневодненості, зниження пружності і еластичності.

Важливо розрізняти суху та зневоднену шкіру. Так, зневодненою може стати шкіра будь-якого типу, якщо їй не вистачає вологи, і це тимчасова ознака. У сухій шкірі не виробляється достатня кількість жиру для утворення захисної плівки, тому вона страждає від нестачі вологи та себуму будь-якої пори року.

Чому шкіра стає сухою

Основна причина сухості – у тому, що сальні залози виробляють недостатньо шкірного жиру та гідроліпідний бар'єр погано утримує вологу.

Сухість також можуть викликати або посилювати такі причини:

  • Генетичний фактор – сухий тип шкіри може передаватися у спадок від родичів.
  • Догляд за шкірою – проблему сухості можуть погіршити неправильно підібрані засоби, недостатня кількість, нерегулярність або неправильне проведення процедур.
  • Фактори зовнішнього середовища – зловживання засмагою або недостатній захист від УФ-випромінювання, перепади температур, сильний холод, вітер, сухе повітря згубно впливають на бар'єр шкіри.
  • Харчування та водний режим – недостатня кількість вітамінів та мінералів у раціоні, а також неповноцінний питний режим загострюють сухість.
  • Вікові зміни – цей фактор непідвладний нам, але власникам сухої шкіри потрібно враховувати, що з віком шкіра стає вразливішою.

Як підібрати засоби для догляду за сухою шкірою

Основні правила б'юті-рутини при сухій шкірі обличчя:

1. Очищення. Вмиватися краще не більше 2-х разів на день, а власникам дуже сухої шкіри – один раз на день увечері, щоб шкіра довше зберігала захисний шар жиру. Очищаємо шкіру делікатними засобами на безмильній основі: міцелярна вода, очищуючий гель або пінка для вмивання, молочко. Хороший вибір для зняття косметики – гідрофільна олія або олія для очищення.

2. Тонізування – обов'язковий етап у догляді, яким не слід нехтувати навіть у випадку сухості шкіри. Вибираємо безспиртовий тонізуючий лосьон, який доочистить шкіру та допоможе змити залишки косметики.

3. Зволоження. При виборі крему слід звертати увагу на склад і текстуру. Краще вибирати щільні креми, у складі яких є вологоутримуючі речовини. Зволожуючий крем наносимо вранці. Для додаткового зволоження протягом дня можна використовувати міст, флюїд. Також пам'ятаємо про захист шкіри від сонця, адже для тонкої зневодненої шкіри це ще актуальніше. Крем для шкіри навколо очей збереже необхідну вологу в цій зоні.
Більш глибоке зволоження забезпечують сироватки та маски. Сироватку наносимо після тоніка та за 20 хвилин до нічного крему. Зволожуючі маски (гелеві, тканинні, кремоподібні) можна використовувати 1-3 рази на тиждень.

4. Живлення. Нічний крем, який відповідає за живлення сухої шкіри, допомагає їй відновити захисні властивості та підтримувати гідроліпідний баланс. У складі живильного нічного крему містяться лінолева, ліноленова, олеїнова кислоти, мигдальна олія, олія каріте, оливи та інші.

5. Додатковий догляд. У догляді за сухою шкірою можна використовувати ексфоліанти, але вони повинні діяти делікатно. Можна використовувати ензимний (ферментативний) пілінг або хімічні пілінги з низькою концентрацією AHA-кислот.

Які особливості догляду за сухою шкірою взимку

Сухий тип шкіри найбільше страждає від перепадів температур, від холодного повітря та вітру, адже вона і без того схильна до нестачі вологи та жиру. Щоб зробити зволоження та захист від зовнішніх факторів більш інтенсивним, вибирайте щільні по текстурі креми, наносьте колдкрем, обов'язково використовуйте сироватку або концентрат, живіть шкіру масками 1-2 рази на тиждень. При цьому пілінг у зимовий час краще робити рідше – не частіше ніж 1 раз на тиждень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Проблемна шкіра з акне: причини, лікування, догляд

Жирна та комбінована шкіра: догляд

Купероз і розацеа: особливості догляду за шкірою, схильною до почервоніння.