Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Пігментація: причини виникнення та шляхи усунення

27 жовтня 2021 р.
5853

Пігментна пляма являє собою ділянку надмірного скупчення меланіну - особливого пігменту, що знаходиться в різних шарах епідермісу. 
При його відкладенні в верхньому шарі на шкірі утворюються дрібні плями (наприклад, веснянки або родимки). Вони можуть бути від світло-жовтого до коричневого кольору і, в більшості випадків, не доставляють своєму власникові безлічі клопоту і переживань.

Зовсім інакше виглядають гіперпігментації, які відкладаються в більш глибоких шарах епідермісу - на поверхні шкіри з'являються плями темно-коричневого кольору (вони можуть підніматися над поверхнею шкірного покриву).

Пігментні плями можуть з'являтися як у молодих, так і у людей за 50. Як правило, їх поява більш ймовірна у віці старше 35-40 років. В поодиноких випадках вони проходять мимовільно, набагато частіше позбавлення від них вимагає чималих зусиль.

Різновиди пігментних плям:

  • Хлоазма – один з найпоширеніших видів. Плями коричневого кольору.
  • Мелазма. Плями сірого, синюватого або коричневого кольору, як правило, з чітким контуром.
  • Лентіго. Це округлі або довгасті плями коричневого відтінку діаметра 0,5-1,5 см, які часто з'являються при віковому старінні. Потребують гістологічного дослідження, оскільки можуть перерости в злоякісні новоутворення.
  • Вітіліго. Білі плями, що виникають через втрату меланіну в шкірних покривах. Області з порушеною пігментацією згодом збільшуються. Сьогодні медиками ще недостатньо вивчені причини виникнення вітіліго, а вилікувати це захворювання практично неможливо. Відомо лише, що вітіліго з'являється на основі генетичної схильності, а також внаслідок аутоімунних захворювань.

Причини виникнення пігментних плям можуть бути:

1. Генетична схильність. 
Тут має значення спадкова недостатність колагенових волокон, яка може викликати руйнування опорних шарів шкіри (базальної мембрани) і попадання в глибокі шари шкіри пігменту. А те, що потрапило за базальну мембрану, для нас дуже складно «дістати». Тому такі випадки пігментації найстійкіші.

2. Гормональний дисбаланс. 
Плями, які мають насичений колір та неправильну форму, називаються хлоазмами. Вони частіше за все виникають під час менструації та вагітності, а також в перший рік після народження дитини. Намагатися позбавитись такого прояву пігментації самостійно категорично не рекомендовано. Тому перш ніж щось робити варто порадитись із лікарем.

3. Надмірна любов до засмаги. 
Ультрафіолет впливає на меланоцити. Ці клітини відповідають за виробництво меланіну в нашому організмі. При коректному їх стимулюванні наша шкіра вкривається рівною та красивою засмагою. Коли ж ультрафіолету забагато, меланін виробляється в завеликих дозах, що й призводить до утворення пігментних плям в місцях, де він розподіляється нерівномірно.

4. Травми. 
Найчастіше пігментація може виникнути після хімічного або термічного опіків, важкого випадку акне, фурункульозу. Меланін слугує нам, як захисний механізм, тому в місцях пошкодження шкіри його кількість більша і шкіра набуває темного кольору.

5. Захворювання внутрішніх органів. 
Нерідко поява пігментних плям може бути викликана проблемами в роботі кишечнику, нирок, печінки та жовчного міхура. Кожне із захворювань забарвлює плями в певний колір – від жовтувато-коричневого до червоного. Звісно, варто порадитись із лікарем перш ніж розпочинати лікування і воно може бути досить тривалим, але більшість цих плям зникає за умови правильного харчування та дотримання належного способу життя.

6. Нервові розлади та часті стреси. 
Це досить поширена причина утворення пігментації, адже внаслідок психічного розладу порушується і обмін речовин, що призводить до гормонального дисбалансу.

7. Прийом певних лікарських засобів та алергічна реакція. 
В такому випадку повторне відвідування лікаря є обов’язковим, щоб він призначив інший препарат.

8. Вікові зміни в організмі. 
Збільшення рівня меланіну та нерівномірний його розподіл зумовлені старінням шкіри, гормональними перебудовами та хронічними захворюваннями.

Як боротися з пігментацією?

Осінній і зимовий період є ідеальним для боротьби з пігментацією. Головну роль в позбавленні від пігментації грають такі компоненти, як вітамін С, кислоти та рослинні екстракти (наприклад, екстракт мучниці, з якого отримують арбутин) і  ретинол (вітамін А і його похідні). 

Команда Avocado.ua склала список засобів, які вже довели свою ефективність.

Депігментуюча сяюча сироватка для корекції кольору обличчя Caudalie:

  • дарує шкіряному покрову натуральний блиск і відновлює природну красу;
  • насичує необхідними корисними мікроелементами;
  • підтримує оптимальний водний баланс;
  • захищає від появи вугрового висипу;
  • активно впливає на пігментні плями, усуває їх і надає профілактичну дію, щоб уникнути повторної появи;
  • миттєво освіжає, даруючи легкий «прохолодний» ефект і покращує тонус шкіри.

Депідерм інтенсивний депігментуючий догляд Uriage:

  • рекомендована вікова категорія 18+;
  • cприяє освітленню та вирівнюванню кольору шкіри;
  • допомагає зберегти необхідний гідрологічний баланс;
  • тонізує, освіжає шкіру та наповнює корисними мікроелементами.

Відбілююча наносироватка для обличчя Genosys:

  • використовується для мікронідлінга;
  • зволожує і оздоровлює шкіру;
  • освітлює пігментацію;
  • бореться зі зморшками;
  • стимулює регенерацію тканин;
  • уповільнює старіння шкіри;
  • підвищує пружність;
  • покращує колір обличчя.