Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Загострення акне взимку: причини, профілактика та доглядові засоби

31 січня 2024 р.
223

Крім генетичної схильності, гормонального фону та способу життя, агресивні погодні умови також ускладнюють проблему акне. Розберімося, чому в холодну пору з'являються прищі і як з ними боротися.

Причини загострення акне взимку

Влітку проблема висипань пов'язана з високою температурою, внаслідок якої шкіра сильно потіє та забиваються пори. У холодну пору, як не дивно, проблема не зникає, а проявляється вже з інших причин.

Фактори, які провокують запалення на обличчі та тілі у холоди:

  1. Мороз та вітер – травмують та висушують шкіру, стимулюють її більше виробляти себум, щоб зберегти вологу та захистити від негоди. Перевироблення шкірного сала веде до закупорки пор і прищиків.
  2. Сухе повітря у приміщеннях та перепад температур. У зневодненому епідермісі знижується захисна функція, посилюється робота сальних залоз, що в комплексі призводить до сухості та лущення, схильності до інфекцій.
  3. Теплий одяг. Тертя, тепле та вологе середовище, ненатуральні тканини, нерегулярне прання шапки, шарфу та термобілизни призводять до подразнень, скупчення бактерій та появи запальних елементів.
  4. Спосіб життя, харчування, питний режим. У холодний час тілу потрібно більше енергії, внаслідок чого ми можемо їсти більше калорійної та важкої їжі, а фруктів та овочів – менше. Також може зменшитися фізична активність та споживання води. Все це впливає на обмін речовин та стан шкірного покриву.
  5. Неправильно підібрана або неякісна доглядова/декоративна косметика. Більш щільні косметичні засоби можуть закупорювати сальні протоки, погіршувати склад себуму та сприяти розвитку acne.

Лікування та профілактика прищів у холодну пору

При сильному загостренні акне слід звернутися до дерматолога, який призначить відповідне лікування та контролюватиме одужання в динаміці.

Загальна рекомендація фахівців, як боротися з висипаннями у холоди, – це не допускати зневоднення шкіри.

Вмиватися і приймати душ варто не більше 2-х разів на день, після чого обов'язково зволожувати епідерміс.

Також не забувайте періодично прати головні убори, снуди та шарфи, які є джерелом бактерій.

Особливо важливо для запобігання прищам – пити стільки ж води, як і влітку, збалансовано харчуватися, насичувати свій раціон вітамінами та мінералами з доступних продуктів (або приймати вітамінно-мінеральні комплекси).

Скоригуйте основний догляд, додавши більше зволожуючих засобів, а при сильній сухості та схильності до атопії – ліпідовідновлюючих продуктів. При цьому краще зменшити використання пілінгів, кислотовмісних та агресивних очищувальних засобів, які травмують ніжну шкіру та руйнують її ліпідний бар'єр.

Засоби для проблемної шкіри з акне

Очищаючий гель Skinormil Anti-Acne призначений для дбайливого очищення комбінованої, жирної, проблемної, схильної до акне шкіри. Засіб усуває жирний блиск, регулює роботу сальних залоз, зменшує висипання та подразнення. Можна використовувати як гель для вмивання та гоління, гель для душу при акне. Гель Скінорміл застосовується в комплексі як із засобами основного догляду, так і з лікуванням вугрів у лікаря-дерматолога.

Очищувальна олія Uriage Hyseac на основі натуральних олій соняшника та чорного кмину дбайливо очищає від забруднень, видаляє макіяж з обличчя та очей, усуває жирний блиск та пом'якшує шкірний покрив. При контакті з водою продукт перетворюється на молочко, легко змивається і не залишає жирного блиску. Формула олії Урьяж також зволожує та зміцнює гідроліпідний бар'єр.

Активний гель SVR Sebiaclear Cicapeel – справжній SOS-засіб проти локальних висипань, що усуває недоліки за 24 години. Засіб підсихає на прищі та допомагає усунути його за короткий час, попереджає появу нових запальних елементів та прибирає сліди постакне. Себіаклер Цикапіл не містить олій, має прозору гелеву текстуру та може наноситися під макіяж.

Активний лосьйон Biotrade Acne Out рекомендований для спеціального догляду за жирною та схильною до акне шкірою з гнійними висипаннями на обличчі, спині та декольте. Його формула ефективно прибирає прищики, запобігає появі нових запалень та чорних цяток, регулює жирність. Лосьйон знімає подразнення після гоління і перешкоджає вростанню волосків, не впливає на фоточутливість шкірного покриву.

Крем Avene Cleanance Hydra спеціально розроблений для догляду за сухою та подразненою шкірою після лікування акне. Він заспокоює, знімає подразнення, зволожує та живить, прибирає сліди постакне, відновлює пошкодження та гідроліпідну мантію. Крем Клінанс Гідра підвищує ефективність лікування висипань.

Матуючий крем Bioderma Sebium Mat Control зволожує, звужує пори, запобігає їх закупорюванню та появі прищів, розгладжує нерівності завдяки спеціальній коригуючій текстурі. Продукт характеризується тривалою (8-годинною) матуючою та себорегулюючою дією на епідерміс. Гель-крем Себіум Мат Контроль рекомендований для догляду за комбінованою, жирною чутливою шкірою обличчя у підлітків та дорослих, схильною до запалень та блиску.

Тональний крем для проблемної шкіри Dr.Belter Line A матує, зменшує активність виділення себуму, м'яко дезінфікує, очищаючи від вугрів та прищів, перешкоджає їх повторній появі. Засіб має чудову текстуру, добре розподіляється, вирівнює колір та маскує дефекти на шкірному покриві. Крем представлений у трьох відтінках: світлий, бежевий, бронзовий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Як зміцнити імунітет восени та взимку

Проблемна шкіра з акне: причини, лікування, догляд

Жирна та комбінована шкіра: догляд