Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Як зміцнити імунітет восени та взимку

27 листопада 2023 р.
206

Імунна система постійно захищає людину від вірусів, бактерій, грибків та інших патогенів. Однак умови та спосіб життя, агресивні зовнішні фактори можуть послабити цей захист, збільшуючи схильність організму до хвороб, особливо в холодну пору року. Існують дієві та природні способи для зміцнення імунітету, про що ми розповімо у цій статті.

Імунітет та його види

Імунітет – це здатність організму захищатися від небезпечних зовнішніх атак мікробів (віруси та бактерії) та сторонніх речовин (пилок та алергени), на які постійно наражається наше тіло. Імунна система має 2 типи дії: вроджену та адаптивну.

Вроджений імунітет знищує патогени, які змогли проникнути через фізичні бар'єри тіла (шкіра, слизова оболонка травного тракту). Якщо першої реакції захисної системи недостатньо, спрацьовує повторна імунна відповідь (адаптивна). Особливістю адаптивного імунітету є запам'ятовування атак і потужніша реакція на збудника надалі.

Ознаки та причини послаблення імунітету

На ослаблення імунного захисту можуть вказувати такі ознаки:

  • постійна втома (внаслідок хронічного стресу та/або поганого сну, наприклад);
  • повільне загоєння/одужання, підвищений ризик зараження;
  • інфекції, що повторюються (наприклад, цистит або ГРВІ).

Фактори, які негативно впливають на імунітет:

  1. Вік. У немовлят на грудному вигодовуванні імунний захист розвивається завдяки антитілам матері. Потім формується власний імунітет, проте з віком вроджені та адаптивні реакції поступово стають менш ефективними.
  2. Спосіб життя. Куріння, алкоголь та наркотики знижують імунітет. Хронічний стрес та недостатній сон дерегулюють імунні реакції й таким чином суттєво послаблюють захист організму. Інтенсивна фізична активність може послабити захисну систему, тому рекомендуються помірні фізичні навантаження.
  3. Неповноцінне харчування, позбавлене важливих вітамінів і мікроелементів, також може згубно позначитися на захисних механізмах.

Способи підвищити імунний захист

Зміцнити імунітет допоможуть пробіотики та повноцінне харчування з вітамінами та мікроелементами.

Пробіотики – союзники імунітету

Як відомо, шлунково-кишковий тракт – основа імунної системи, оскільки 60% її клітин розташовані саме в кишечнику. Тому недостатньо різноманітна флора (мікробіота) кишечника негативно впливає на імунітет. Пробіотики запобігають розмноженню небажаних мікробів, допомагають відновити та збалансувати мікробіоту кишечника. Ці корисні бактерії можна знайти в кисломолочних продуктах (йогурт, твердий та кисло-молочний сир), а також їх можна приймати як харчові добавки. При пероральному прийомі у достатніх кількостях вони позитивно впливають на захисні механізми слизових оболонок та імунної системи.

Натуральні продукти, що зміцнюють захист

Різноманітна та збалансована дієта, багата на вітаміни та мінерали, є ключовим компонентом сильної імунної системи. Особливу роль відіграють вітамін C та Zn. Вони захищають організм від окислювального стресу, що виникає під час виведення сторонніх речовин, тому сприяють оптимальному функціонуванню імунної системи. Вітаміну C найбільше міститься в сезонних фруктах, овочах та ягодах: обліпиха, шипшина, ожина, чорна та червона смородина, цитрусові, білокачанна та брюссельська капуста, броколі, цибуля-порей. На цинк багаті устриці, зародки пшениці та краби.

Вітамін D підтримує цілісність слизової оболонки кишечника, стимулює вроджену та адаптивну імунну систему. Його дефіцит частіше трапляється взимку, оскільки він частково синтезується у шкірі під впливом сонячних променів. Джерела вітаміну Д: кисломолочні продукти, сардини, фундук та мигдаль.

Залізо також відіграє значну роль у нашій імунній відповіді. Цей мінерал необхідний для транспортування та зберігання кисню, виробництва енергії та синтезу нейромедіаторів. Приклади джерел Fe: яловичина, печінка, сочевиця, нут, біла квасоля.

Харчові добавки – надійна підтримка імунітету

Сучасний спосіб життя не завжди дає можливість забезпечити організм необхідними речовинами, які протистоятимуть захворюванням. Крім того, навіть найбільш збалансоване харчування може не повністю покривати добову потребу у всіх імуностимулюючих елементах. Оптимальний варіант – прийом спеціальних харчових добавок восени та взимку, коли зростає ризик захворіти та посилення імунітету архіважливе.

Пробіотик Лактібіан Імуно PiLeJe призначений для зміцнення імунітету та профілактики інфекційних захворювань у холодний період року. Кожна капсула містить 2*109 КУО спеціальних мікробіотичних штамів (Lactobacilus paracasei LA802 і Lactobacilus acidophilus LA201), а також вітаміни C і D3, які підвищують опір організму вірусам та бактеріям.

Лактібіан Імуно рекомендований для дітей віком від 6 років та для дорослих. Перевага цього пробіотика в тому, що прийом всього 1 таблетки щодня протягом місяця забезпечує повний курс підтримки імунітету. Капсула з приємним м'ятним смаком розсмоктується у роті, приймається окремо від їжі.

Зміцнення та підтримання здоров'я кожного члена родини – важливий крок, який допоможе запобігти розвитку сезонних захворювань та значно підвищить якість життя сім'ї в цілому.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Спати без задніх ніг, або Засіб для швидкого засипання

Чому так важливо приймати пробіотики під час лікування антибіотиками?

Основні правила догляду за шкірою обличчя восени

10 головних правил з догляду за шкірою та волоссям взимку