Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

ТОП-8 засобів проти пігментації на обличчі та тілі

31 жовтня 2023 р.
1548

Осінь та зима – благодатний час для розв'язання проблеми гіперпігментації. Дерматологи та косметологи рекомендують освітлювати та вирівнювати тон шкіри в холодну пору року, оскільки в цей період UV-промені найменш небезпечні. Пропонуємо розібратися, які можуть бути причини пігментації та яку відбілюючу косметику купити.

Які бувають види та причини пігментних плям

Меланін, що міститься в епідермісі, допомагає захиститися від УФ та ІЧ-випромінювання. Однак при його надмірному відкладенні може виникнути пігментація, коли шкірний покрив змінює колір і тон.

Мелазма/Хлоазма має вигляд коричневих симетричних плям з нерівними та нечіткими краями на обличчі, декольте та передпліччях. Виникає частіше у жінок внаслідок таких факторів:

  • Генетика – схильність до гіперактивності генів, які синтезують меланін.
  • Гормони – гормональний дисбаланс через вагітність ("маска вагітності"), прийом КОК або лікарських препаратів, захворювання ендокринної системи.
  • Екзогенні фактори – сонячні промені (найактивніший тригер пігментації), випромінювання від гаджетів, мікротравми чи опіки.

Лентіго (вікові плями) мають у середньому розмір 1х3 см, частіше з'являються у людей з блідою шкірою на обличчі, руках, передпліччях, декольте, спині та гомілках. З віком їх кількість та розмір збільшується, особливо під впливом сонця.

Постзапальна гіперпігментація виникає через ендогенні запальні стани (акне, контактна екзема, атопічний дерматит та ін. шкірні захворювання) або екзогенні фактори (травмування, термічні, електричні або хімічні опіки). Ультрафіолет загострює надмірне вироблення меланіну меланоцитами при запальних процесах.

Як позбутися пігментації

Боротьба з гіперпігментацією входить до трійки найпоширеніших шкірних проблем: 62% жінок страждають від неї, причому у половини вона з'явилася з 35 років.

Лікування пігментних плям складається з таких основних етапів:

  1. Прибрати вплив тригерного фактора (за можливості) або пролікувати захворювання, які викликають гіперпігментацію.
  2. Місцеве лікування препаратами, що містять переважно гідрохінон або койєву кислоту, ретиноїди, ніацинамід, азелаїнову кислоту, кортикостероїди, саліцилову кислоту, гліколеву кислоту, вітамін С.
  3. Абляційна терапія – хімічні пілінги, кріотерапія, лазерні процедури.

Які депігментуючі засоби вибрати

КЛАРІАЛЬ концентрат проти пігментних плям SVR – революційний продукт, що коригує гіперпігментацію вже з 14-го дня використання. Clairial Ampoule має ефект потрійної дії:

  1. Проти пігментних плям – 14% депігментуючий комплекс діє на всі етапи виробництва меланіну, зменшуючи розмір та інтенсивність усіх пігментованих ділянок.
  2. Проти забруднень – екстракт бурих та зелених водоростей захищає шкіру від зовнішніх агресорів (забруднення, вільні радикали) та обмежує запалення, відповідальне за появу та загострення пігментації.
  3. Проти рецидивів – обмежує появу нових плям та зберігає результат протягом місяця після припинення застосування.

Концентрат Кларіаль застосовується для всіх типів шкіри та всіх видів пігментації (мелазма, лентиго, старіння, недосконалість).

ДЕПІДЕРМ депігментуюча освітлююча сироватка Uriage – єдина сироватка проти пігментних плям натурального походження, яка продається в аптеках, з 20% комплексу вітаміну C. Містить мікс зіркових активних інгредієнтів:

  • Комплекс стабілізованого вітаміну C + вектори проникнення для його активації – зменшення пігментованих ділянок, надання сяйва.
  • Ніацинамід – рівний колір обличчя.
  • MELA-технологія від Uriage – корекція пігментації.

Сироватка Депідерм забезпечує видимий ефект через 28 днів. Підходить для всіх типів шкіри, включаючи чутливу.

VINOPERFECT денний крем для сяйва шкіри обличчя Caudalie допомагає повернути шкірі природне сяяння та прибрати пігментні плями, профілактує повторну їх появу незалежно від причини (ультрафіолет, вік, постакне, вагітність). Денний крем Vinoperfect ефективний завдяки таким активним компонентам:

  1. Світловідбиваючі частинки – вирівнюють колір обличчя.
  2. Вініферін (запатентований Caudalie) – видобувається із соку виноградної лози, забезпечує сяйво та бореться з пігментацією. Тестами in vitro доведено, що він у 62 рази ефективніший за вітамін C, у 13 разів – за арбутин і в 4 рази – за койєву кислоту.
  3. Ніацинамід – зменшує пігментовані ділянки, зволожує та омолоджує, антиакне та антиоксидант.
  4. Біла півонія – надає сяяння та однорідний тон шкірному покриву.

ANTI-PIGMENT нічний депігментуючий крем для обличчя Eucerin показує перші видимі результати вже за 2 тижні. Засіб вирівнює відтінок, зменшує пігментовані ділянки та запобігає їх появі завдяки запатентованому інгредієнту – тіамідолу, який пригнічує вироблення меланіну в епідермісі. Декспантенол регенерує клітини під час сну. Нічний крем Anti-Pigment рекомендований від сонячної та вікової пігментації для нормальної та сухої шкіри.

LIFTACTIV SPECIALIST B3 антивікова сироватка проти пігментних плям та зморшок Vichy знижує прояви ознак старіння шкіри (пігментація та зморшки), робить тон рівним. Характеризується потужною концентрацією активних інгредієнтів у формулі:

  • 13% ніацинамід (B3) – скорочує вироблення меланіну в епідермісі.
  • Гліколева кислота (AHA) та пілінговий комплекс – м'яко відлущують роговий шар, освітлюють та вирівнюють тон, надають гладкості та сяйва.

Сироватка Ліфтактив Спеціаліст B3 підходить для всіх типів та фототипів шкіри.

ILLUSTRIOUS освітлююча маска Christina зменшує гіперпігментацію, зміцнює стінки капілярів, бореться із запаленнями та нейтралізує вільні радикали, роблячи шкіру пружною, бархатистою та сяючою. Формула містить такі активні компоненти:

  1. Освітлюючі компоненти (екстракт кореня солодки + ресвератрол) роблять пігментовані ділянки менш помітними, а тон та рельєф – рівним. Ресвератрол також має антиоксидантні властивості.
  2. Мінеральний комплекс посилює дію освітлювальних інгредієнтів, надає шкірному покриву стійкості до зовнішніх агресивних факторів.

Освітлююча маска Illustrious підходить для всіх типів шкіри, у тому числі схильної до чутливості.

REDERMIC RETINOL антивіковий крем для чутливої шкіри навколо очей La Roche-Posay зменшує зморшки, темні кола та ознаки втоми. Redermic R для контуру очей містить унікальний комплекс із великою дозою активного інгредієнта:

  • Чистий ретинол – найефективніше бореться з глибокими зморшками та передчасними віковими плямами, які з'являються внаслідок фотостаріння.
  • Ретинол послідовного вивільнення працює проти старіння, не подразнюючи чутливу шкіру.

MELABEL відбілюючий тонік Biotrade освітлює, вирівнює колір обличчя та інші ділянки тіла з гіперпігментацією після ультрафіолету, акне, вагітності та гормональної терапії, травм і пошкоджень. Містить мікс із 4-х кислот:

  1. Койєва кислота (за хімічними властивостями схожа на гідрохінон) – відбілює, блокує надлишок виробництва меланіну та сприяє його рівномірному розподілу.
  2. Гліколева кислота (AHA) – стимулює відлущування та регенерацію клітин, розгладжує тонкі лінії та зморшки.
  3. Яблучна кислота (AHA) – звужує пори, покращує тонус шкірного покриву.
  4. Молочна кислота (AHA) – прискорює ексфоліацію, стимулює ріст нових клітин, обмежує розмноження бактерій, зволожує та м'яко очищує.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Пігментація: причини виникнення та шляхи усунення

Основні правила догляду за шкірою обличчя восени