Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Правильний догляд за шкірою під час вагітності

21 грудня 2021 р.
4104

Під час вагітності шкіра кожної жінки зазнає змін. Іноді це позначається на стані шкіри не кращим чином. Шкіра стає дуже сухою, або навпаки, занадто жирною. З'являються вугрові висипання. Найчастіше страждають і нігті: стають занадто тендітними, ламкими. Часто відбувається надмірне розтягування тканини (особливо біля живота, грудей і стегон), що проявляється у формі непривабливих розтяжок на шкірі. Розтягнення черевної стінки й гормональні зміни можуть призвести до пересихання шкіри й, особливо наприкінці вагітності, напруження та сверблячки шкіри живота. Але відкоригувати наслідки роботи гормонів все ж можна. Як правильно доглядати за шкірою під час вагітності, – далі у статті.

Іноді виникають і нові, не притаманні раніше шкірі проблеми. Гормональна перебудова у вагітних відбувається протягом усіх дев’яти місяців. Жінка стає дуже вразливою, чутливою і непередбачуваною. Непередбачуваною може бути і реакція шкіри навіть на ті процедури, які робилися до вагітності.

Пігментація

Майбутні мами нерідко помічають зміну відтінку обличчя і пігментацію. Це відбувається через збільшення навантаження на судини і посилену роботу наднирників, що призводить до збільшення синтезу меланоцитостимулюючого гормону і естрогену. Зазвичай пік пігментації припадає на другий триместр вагітності.

Не варто переживати що шкіра назавжди залишиться покритою плямами. Намагайтеся ховати обличчя від сонячних променів і, виходячи з дому, ніколи не забувайте про крем з сонцезахисним фільтром. А взагалі сильно не турбуйтеся з приводу пігментації: після народження дитини з часом шкіра повернеться до свого попереднього стану.

Розтяжки

Шкіра за всі 9 місяців пристойно натягується: найбільш схильна до розтягування шкіра в області живота, сідниць, стегон, грудей. В сполучних тканинах відбуваються розриви, і на поверхні шкіри з'являються смуги: спочатку фіолетово-червоного кольору, а з часом рубцюються і біліють.

Щоб уникнути розтяжок, перше, що необхідно, - це налагодити харчування. Причому незалежно від того, наскільки ви схильні до появи стрий, харчуватися необхідно повноцінно, різноманітно, збалансовано. Зробіть акцент на продукти, які сприяють виробленню шкірою еластину і колагену. Вже з 12 тижня інтенсивно живіть шкіру кремами та лосьйонами. Обирайте засоби, призначені для вагітних. Це також може бути звичайна оливкова олія або натуральна олія какао, які чудово справляються з цим завданням. Неодмінно зволожуйте шкіру хоч чимось, це суттєво знизить ризики її розтягування. До того ж під час нанесення засобу на шкіру ви робите масаж, що покращує кровообіг, підсилює надходження до шарів шкіри поживних речовин і підвищує її пружність.

Вугровий висип

В одних випадках шкіра з настанням вагітності стає найчистішою і найніжнішою, в інших - жирніє і покривається прищами. Тут все індивідуально, і якщо вам пощастило менше, доведеться приділити собі уваги більше. Справа в тому, що під впливом прогестерону під час вагітності посилено починають працювати сальні залози. Шкіра жирніє, пори забиваються шкірним салом, і з'являється висип. Після пологів це неприємне явище пройде, але зараз слід згадати підлітковий період і посилено почати піклуватися про своє личко. Робіть щоденний гігієнічний догляд з повним комплексом обов'язкових процедур - вранці і ввечері. Регулярно очищайте шкіру і використовуйте зволожуючі засоби без жирних складових.

Ламкість нігтів

Під час вагітності від звички покривати нігті гелевим лаком варто, мабуть, відмовитися. Адже гелеві лаки досить агресивні, вони можуть бути шкідливими для плода. Крім того, регулярне їх застосування призводить до дегенерації нігтьових пластинок – вони тьмяніють, стоншуються, з'являється ламкість. А ослаблений ніготь - сприятлива основа для розмноження грибка.

Хочете, щоб ваші нігті і під час вагітності мали доглянутий вигляд? Використовуйте креми для нігтів, вітамін А, спеціальні олійки для догляду за нігтями.

Якими засобами можна користуватися під час вагітності?

1. Для боротьби з подразненнями

Впоратися з висипаннями допоможе ретельне очищення ексфоліантами та м'якими гелями для вмивання. Наприклад: Очищуюча ніжна пінка для вмивання від Weleda. Вона відповідає найвищим вимогам: екологічно чисті інгредієнти, нешкідливе для природи виробництво, відсутність синтетичних ароматів, силіконів та продуктів переробки нафти.

Доктор Джастін Клюк, консультант-дерматолог лондонської клініки Harley Street, також радить додавати у свій звичний догляд трохи азелаїнової кислоти, щоб усунути почервоніння, запалення та забиті пори.

2. Гіперпігментація

Дерматологи радять уникати прямого контакту з UV-променями, особливо в першому триместрі. Намагайтеся проводити якомога більше часу в тіні, носіть капелюхи з широкими полями та оновлюйте скрін з SPF від 30 до 50 кожні дві години. Гарним варіантом буде Бар'єсан сонцезахистний мінеральний крем SPF50+ від Uriage та Антгеліос сонцезахисний ультралегкий і ультрастійкий флюїд для чутливої шкіри обличчя La Roche-Posay.

3. Догляд за волоссям

Під час вагітності можна і навіть потрібно балувати свої локони якісними доглядовими засобами. Відмінну серію пропонує бренд Weleda – Відновлюючий кондиціонер для волосся і бальзам на основі вівса. Також догляд за волоссям під час вагітності можна здійснювати за допомогою натуральних домашніх масок.

Майбутні мами, вас чекає неймовірна пригода, трансформація вашого тіла та гра гормонів, що сприяє створенню нового життя! Будьте обережні та уважнo обирайте засоби для догляду за вашою шкірою і тілом!

З любов'ю, Avocado.ua!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Осторожно: опасная косметика! Разбираемся какие компоненты в косметике нежелательны для беременных

Косметика с первых дней жизни: правильный выбор продуктов для младенцев

Кожа, как персик! Гигиена и уход за малышом