Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Інтимна гігієна для жінок: запитання та відповіді

6 квітня 2023 р.
1355

Правила жіночої гігієни – широко розповсюджена тема, яка до того ж обросла міфами. Кожна доросла жінка дотримується власних правил, що ґрунтуються на знаннях та досвіді. Однак є нюанси, які не всі знають, особливо це стосується захворювань. Ми підготували загальні рекомендації та поради для особливих ситуацій, щоб допомогти вам уникнути складнощів і підтримувати здоров'я делікатної області.

Які чинники погано впливають на стан мікрофлори V-зоны?

Основні причини порушень у ніжній області:

  • Неправильний догляд за інтимними зонами – рекомендації розглянемо нижче.
  • Недотримання гігієни статевим партнером – у цю гру грають двоє, тому слідкувати за своїм здоров'ям необхідно не тільки жінці, а й чоловікові. Також важливо систематично обстежуватися та вчасно звертатися до гінеколога/уролога у разі виникнення скарг.
  • Постійний стрес, неправильний спосіб життя, незбалансоване харчування – це впливає на весь організм загалом.
  • Гормональні порушення, прийом певних ліків.

Які існують правила жіночої інтимної гігієни?

Жіночі статеві органи – збалансована система, проте, як і всі системи в нашому організмі, вона потребує уваги та належної турботи.

Правильний догляд за інтимною зоною передбачає прості рекомендації:

1. Регулярне очищення. Приймати душ потрібно з теплою проточною водою 1-2 рази на день, спрямовуючи струмінь спереду назад. При цьому не слід терти губками та мочалками, мити та витирати "до скрипу". Під час менструації краще митися після кожної заміни прокладки (кожні 3-4 години), не можна приймати ванну, купатися у відкритій водоймі та басейні.

2. Чим треба підмиватися? Мило, гелі та пінки для душу однозначно не використовуємо для цієї ніжної області. Можна промивати просто водою або використовувати спеціальні засоби. Спринцювати, "вимивати глибоко" не тільки не треба, а й небезпечно, оскільки це порушує природну мікрофлору.

3. Прокладки і тампони важливо постійно змінювати, щоб вони не ставали середовищем для розмноження бактерій, причому тампони рекомендують чергувати з прокладками. "Щоденки" захищають білизну від виділень, але не є обов'язковим атрибутом догляду і також можуть стати середовищем для патогенної флори, якщо їх регулярно не змінювати. Менструальні чаші, які стають дедалі популярнішими, бажано спорожнювати кожні мінімум 6-8 годин.

4. Замість синтетики та надто вузького крою вибирайте зручну бавовняну спідню білизну – так шкіра дихатиме і підтримуватиме оптимальну температуру. Бавовна теж може бути красивою!

5. Гінекологи рекомендують після сексу приймати душ (можна не відразу, а через 10-15 хвилин), щоб змити фізіологічні рідини та захиститись від розмноження в них патогенів.

Як вибрати засіб для інтимної гігієни?

Здорова мікрофлора піхви переважно населена лактобактеріями (95-98%), які регулюють рівень pH (у нормі 3,8-4,5) та пригнічують розвиток патогенної флори. Гель для душу або мило мають лужний склад (7-10 рН), який порушує природний баланс. Тому для очищення використовуйте гель для інтимної гігієни з нейтральною кислотністю. Такі продукти зазвичай містять молочну кислоту, в них мінімум або зовсім відсутні сульфати та ароматизатори. Вологі інтим-серветки можна застосовувати, якщо неможливо повноцінно помитися.

Який засіб для інтимної гігієни при молочниці та інших захворюваннях?

За певних обставин у жінки може виникнути грибкова чи бактеріальна інфекція. Тоді, окрім обстеження та лікування у лікаря, слід ще ретельніше підходити до питання, чим підмиватися при свербежу та печінні. Існують лікувальні гелі зі спеціальним складом, до якого можуть входити: молочна кислота, екстракт алое, бісаболол, алантоїн, гліцин, олія чайного дерева, солі піроктон оламін та гліциризинової кислоти, пантенол, бетаїн. Вони дбайливо очищають та освіжають, а головне – зменшують запалення, борються із хвороботворними грибками/бактеріями, допомагають відновити вагінальний мікробіом.

Здоров'я жінки – у здоровій гігієні!