Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні
Графік роботи call-центру: Пн-Пт – 9-18, Сб-Нд – вихідні, 25.12, 01.01, 08.01 – вихідні
Безкоштовна доставка у поштомат НП при замовленні від 300 грн (20.05-30.06)

Проблемна шкіра з акне: причини, лікування, догляд

26 листопада 2021 р.
2789

Проблемна шкіра – найчастіше питання, з яким стикаються не тільки підлітки, а й дорослі люди. Що ж таке проблемна шкіра, у кого і чому вона буває, і як із цим жити, – читайте у статті.

Що таке проблемна шкіра з акне?

Проблемна шкіра зазвичай проявляється у період статевого дозрівання 12-14 років. Згідно зі статистикою по Україні, 85% молодих людей стикаються з акне у віці 12-25 років. Однак у людей віком від 25 років також може виникати це захворювання (вікове акне).

Найчастіше акне (вугрова хвороба) виникає у власників жирної шкіри. Внаслідок підвищеного вироблення шкірного сала на шкірі обличчя (чоло, щоки, Т-зона), верхньої частини спини та грудей з'являються камедони (чорні вугри). Пори забиваються секретом залоз і відмерлими клітинами, в них починають розмножуватися бактерії, які призводять до запалення. Акне проявляється у різних формах: відкриті камедони (поверхневі чорні точки), закриті камедони (підшкірні вугри), прищі з гнійними виділеннями та без. При розвитку захворювання шкіра стає щільною, жирною, блискучою, сальні залози в ураженій ділянці збільшуються, пори розширені.

Чому виникає акне?

Виділяють такі основні причини, що викликають схильність шкіри до акне:

  • Генетична схильність – з цим неможливо боротися, але можна правильно доглядати шкіру та контролювати процес утворення запалень.
  • Гормональний фон – під час пубертату, вагітності, перед менструацією можуть активізуватися висипання на шкірі.
  • Порушення функцій ШКТ – захворювання травної системи, яка безпосередньо впливає на стан шкіри, часто сприяють появі акне.
  • Стрес – при постійному стресі виробляється кортизол, який знижує захисні функції шкіри та сприяє підвищеній секреції сальних залоз.
  • Хронічне недосипання – порушення сну негативно впливає на стан шкіри, зокрема може збільшувати запальні процеси.
  • Прийом ліків – деякі медикаменти, наприклад, гормональні препарати, антидепресанти, антибіотики можуть стати причиною збільшення акне на шкірі.

Як лікувати акне?

Лікування шкіри, схильної до акне, залежить від ступеня тяжкості захворювання, що визначить дерматолог-косметолог після огляду.

При легкому ступені акне проводять зовнішню терапію або використовують антибіотики місцево, щоб видалити чорні точки та зменшити запалення. Також важливим є спеціальний догляд, який враховуватиме стан шкіри.

Середня ступінь вираженості висипів лікується як зовнішньою терапією, салонними процедурами, і прийомом ліків всередину.

При тяжкому перебігу акне дерматолог направляє до інших фахівців (гінеколога, ендокринолога, гастроентеролога) для додаткового обстеження, призначає аналізи. Лікування проводиться гормональними чи антибактеріальними препаратами.

Основні правила догляду за шкірою з акне:

  • Проблемна шкіра з акне потребує особливого делікатного догляду. Засоби повинні зменшувати вироблення шкірного себуму та коригувати запальний процес.
  • Не можна самостійно проводити чищення обличчя – це травмує шкірний покрив та може призвести до додаткового інфікування.
  • Компоненти доглядової косметики, які допомагають боротися з акне: цинк або саліцилова кислота (антибактеріальна та протизапальна дія), ретинол (регулює роботу сальних залоз), колаген та гіалуронова кислота (зменшують сухість, подразнення), календула, шавлія, алое, ромашка, екстракт гамамелісу (заспокоюють шкіру, звужує пори).
  • Краще вибрати лінію косметики для проблемної шкіри – вона некамедогенна та максимально відповідає меті боротьби з акне.
  • Очищувати шкіру краще засобами на безмильній основі, що не містять спирту: пінка, мус, очищуючий гель.
  • Зволожуючий крем повинен мати м'яку себорегулюючу, кераторегулюючу, протизапальну та заспокійливу дію. Хороший вибір – крем з матуючим ефектом, який допоможе впоратися з жирним блиском.
  • Крем або гель для локального застосування наноситься на запалені ділянки шкіри, прискорює загоєння та запобігає поширенню висипів.
  • Маска повинна глибоко зволожувати шкіру, зменшувати виділення себуму, звужувати пори.
  • Салонні процедури, що використовуються для лікування акне: хімічні пілінги, апаратні чистки, мезотерапія. З рубцями та пігментацією (постакне) добре справляється фототерапія, лазеротерапія.
  • Існує міф, що сонце сприятливо впливає на проблемну шкіру. Насправді це маскуючий ефект засмаги, а тривала інсоляція може спровокувати загострення висипів, тому шкіру з акне краще захищати за допомогою сонцезахисного крему.

Що їсти при акне?

Проблемна шкіра любить правильне харчування. Для зменшення запалень фахівці рекомендують виключити з меню такі продукти: жирні сорти м'яса та птиці, копченості, підсилювачі смаку, штучні жири, вироби з борошна, газовані напої та фастфуд. Також потрібно обмежити вживання цукру, алкоголю, кави та чаю. Бувають ситуації, коли лікар пропонує прибрати з раціону молочні продукти, проте ця рекомендація є індивідуальною.

Шкіра з акне добре реагує на свіжі фрукти та овочі, продукти, що містять вітамін А, Е, С, омега-3-поліненасичені жирні кислоти (шпинат, рукола, горіхи, насіння, риба).

Важливим аспектом догляду за шкірою з вуграми є водний режим. Пийте більше води! Існує формула добової потреби води: 35 мл / 1 кг ваги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ:

Жирна та комбінована шкіра: догляд

Купероз і розацеа: особливості догляду за шкірою, схильною до почервоніння

Ніацинамід: ефективна зброя у боротьбі проти акне та старіння шкіри